ΟΜΑΔΑ "ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"

Εργαστήριο Διδακτικής των Θετικών Επιστημών, ΤΕΕΑΠΗ, Παν/μιο Πατρών, Greece
Η ομάδα έρευνας και εκπαίδευσης ‘Ενέργεια στην εκπαίδευση’ έχει ως στόχους τον αξιόπιστο σχεδιασμό, τη συστηματική αξιολόγηση και την έγκυρη διάδοση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σχετικών με τη διδασκαλία της έννοιας της ενέργειας και των κοινωνικών της χρήσεων. Η ομάδα λειτουργεί στα πλαίσια του Εργαστηρίου Διδακτικής των Θετικών Επιστημών του ΤΕΕΑΠΗ του Παν/μιου Πατρών και είναι ανοικτή σε συνεργασίες με εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς υπευθύνους φορέων μη τυπικής εκπαίδευσης και ερευνητές στο αντικείμενο της ενέργειας και στο χώρο της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών οι οποίοι θα επιθυμούσαν να συμβάλλουν στην ανάδειξη, την υλοποίηση και διάδοση των στόχων της. Στις δραστηριότητες της ομάδας συμπεριλαμβάνονται ή πρόκειται να συμπεριληφθούν στο άμεσο μέλλον επιμορφωτικά σεμινάρια, εκδηλώσεις διάδοσης του έργου της ομάδας και ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών με αντίστοιχες ομάδες.

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

ΕΘΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ U4ENERGY

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ U4ENERGY
ΓΙΝΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ!

«Εκπαιδευτικοί και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απ’ όλη την Ευρώπη προσκαλούνται να λάβουν μέρος στον μεγαλύτερο Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Εξοικονόμησης Ενέργειας»
Τι είναι η εκπαίδευση για την ενέργεια; Είναι αλήθεια ότι πολλοί εκπαιδευτικοί στην Ευρώπη θα δυσκολεύονταν να απαντήσουν στην ερώτηση αυτή. Η ενσωμάτωση της εξοικονόμησης της ενέργειας στην εκπαίδευση παραμένει σε πρώιμα στάδια. Σε ένα κόσμο όμως αντιμέτωπο με την κλιματική αλλαγή, η γνώση για την εξοικονόμηση και την έξυπνη χρήση της ενέργειας θα έπρεπε ξεκάθαρα να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μαθητικής ζωής.
Για το λόγο αυτό ακριβώς ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ενέργειας κ. Ottinger ξεκίνησε τον 1ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την ενεργειακή αποδοτικότητα το 2010 με την ονομασία: U4energy. Μετά από μια επιτυχημένη πρώτη χρονιά με τη συμμετοχή εκατοντάδων σχολείων από 30 χώρες και τελετές βράβευσης σε όλη την Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (EACI) είναι στην ευχάριστη θέση να κηρύξει την έναρξη της 2ης χρονιάς του Διαγωνισμού. Το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο – το δίκτυο των Υπουργείων Παιδείας 30 χωρών - διενεργεί τον διαγωνισμό εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Για την σχολική χρονιά 2011-2012, ο διαγωνισμός ανανεώθηκε ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ευρώπη. Αυτή τη χρονιά, οι εκπαιδευτικοί έχουν την επιλογή να διαγωνιστούν στις παρακάτω 3 κατηγορίες:

Κατηγορία Α: Καλύτερα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης στο σχολείο
Μια πρόκληση για τη σχολική διαχείριση, το προσωπικό, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν πιο αποδοτικά την ενέργεια κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Τα σχολεία με τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξοικονόμηση θα βραβευτούν για τις προσπάθειές τους

Κατηγορία Β: Καλύτερες Διδακτικές Πρακτικές για την χρήση εξοικονομούμενης ενέργειας
Στην κατηγορία αυτή θα βραβευτούν οι εκπαιδευτικοί με τις καλύτερες διδακτικές δραστηριότητες για την διδασκαλία της ενεργειακής εξοικονόμησης.


Κατηγορία Γ: Καλύτερη σχολική καμπάνια για την εξοικονόμηση ενέργειας
Σκοπός της κατηγορίας αυτής είναι η δημιουργία μιας καμπάνιας που θα αναπτυχθεί από μαθητές με σκοπό να αφυπνίσει την κοινότητα ή την πόλη στην οποία ζουν για την χρήση εξοικονομούμενης ενέργειας.

Ειδική κατηγορία βράβευσης: Καλύτερη πρακτική πίσω από το U4energy
Αυτή η νέα κατηγορία στοχεύει σε νικητές και σε συντονιστές εθνικών πρωτοβουλιών για την εξοικονόμηση της ενέργειας που χρηματοδοτούνται μόνο από δημόσιους πόρους.

Γιατί τα σχολεία πρέπει να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό;
Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς να πρωτοπορήσουν σε ένα νέο εκπαιδευτικό πεδίο το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τις επόμενες γενεές. Σπουδαία βραβεία χρηματικής αξίας 3000 ευρώ θα απονεμηθούν στους νικητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες με όλα τα έξοδα πληρωμένα ώστε να παραλάβουν το βραβείο τους.
Για περισσότερες πληροφορίες για τον U4energy διαγωνισμό επικοινωνήστε με το Εθνικό Σημείο Επικοινωνίας (National Contact Point) της χώρας σας που θα βρείτε μαζί με έναν «Οδηγό για τους συμμετέχοντες» στον διαδικτυακό τόπο του διαγωνισμού www.u4energy.eu. Τόσο ο διαδικτυακός τόπος όσο και ο οδηγός είναι διαθέσιμοι σε 25 γλώσσες. Εκεί θα βρείτε και καινοτομικές ιδέες διδασκαλίας για την εισαγωγή στην ενεργειακή εξοικονόμηση.
Τα σχολεία μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής διαδικτυακά στο www.u4energy.eu

Εθνικό Σημείο Επικοινωνίας (NCP) για την Ελλάδα: Πανεπιστήμιο Πατρών

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού, τις διαδικασίες εγγραφής στο διαγωνισμό και υποβολής της πρότασής σας, ημερίδες πληροφόρησης που θα διοργανωθούν και άλλες δραστηριότητες σχετικές με την πρωτοβουλία U4energy μπορείτε να λάβετε επικοινωνώντας ηλεκτρονικά με τα μέλη της ομάδας του Εθνικού Σημείου Επικοινωνίας. Μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με τα μέλη της ομάδας U4energy μέσω του δικτυακού τόπου http://energyineducation.blogspot.com.

Μέλη της ομάδας U4energy
Δημήτρης Κολιόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΕΑΠΗ Παν/μου Πατρών στη Διδακτική και Μουσειολογία Φυσικών Επιστημών,  υπεύθυνος NCP, dkoliop@upatras.gr
Ειρήνη Γκούσκου, εκπαιδευτικός προσχολικής εκπαίδευσης, gouskou@upatras.gr
Νίκη Σισσαμπέρη, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,  nsissam@upatras.gr
Καλλιόπη Ζαφειροπούλου, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, kzafeirop@upatras.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου