ΟΜΑΔΑ "ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"

Εργαστήριο Διδακτικής των Θετικών Επιστημών, ΤΕΕΑΠΗ, Παν/μιο Πατρών, Greece
Η ομάδα έρευνας και εκπαίδευσης ‘Ενέργεια στην εκπαίδευση’ έχει ως στόχους τον αξιόπιστο σχεδιασμό, τη συστηματική αξιολόγηση και την έγκυρη διάδοση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σχετικών με τη διδασκαλία της έννοιας της ενέργειας και των κοινωνικών της χρήσεων. Η ομάδα λειτουργεί στα πλαίσια του Εργαστηρίου Διδακτικής των Θετικών Επιστημών του ΤΕΕΑΠΗ του Παν/μιου Πατρών και είναι ανοικτή σε συνεργασίες με εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς υπευθύνους φορέων μη τυπικής εκπαίδευσης και ερευνητές στο αντικείμενο της ενέργειας και στο χώρο της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών οι οποίοι θα επιθυμούσαν να συμβάλλουν στην ανάδειξη, την υλοποίηση και διάδοση των στόχων της. Στις δραστηριότητες της ομάδας συμπεριλαμβάνονται ή πρόκειται να συμπεριληφθούν στο άμεσο μέλλον επιμορφωτικά σεμινάρια, εκδηλώσεις διάδοσης του έργου της ομάδας και ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών με αντίστοιχες ομάδες.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ U4ENERGY

Ευχαριστούμε θερμά όλες και όλους του συναδέλφους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο διαγωνισμό U4Energy καθώς και εκείνες/εκείνους που έλαβαν μέρος στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Πληροφοριακό υλικό σχετικό με τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.
Νέα για το διαγωνισμό αναρτώνται στο http://www.u4energy.eu/web/guest/news.
Ο Οδηγός για του συμμετέχοντες διατίθεται εδώ.
Μπορείτε, επίσης, να ακολουθήσετε την πρωτοβουλία U4Energy στο Facebook (http://www.facebook.com/U4energy) και στο Twitter (http://twitter.com/u4energy).
Δειτε, τέλος, τις ιστοσελίδες  http://www.u4energy.eu/web/guest/sofia-bg και http://everyday-life-at-primary-school.wikispaces.com/ για τα ελληνικά σχολεία που έλαβαν μέρος στον περσινό διαγωνισμό και βραβεύτηκαν.
Ευχομάστε καλή δουλειά καθως και ένα καινουργιο χρόνο με υγεία και δημιουργικότητα
Η ομάδα του Εθνικού Σημείου Επικοινωνίας U4Energy
Δημήτρης Κολιόπουλος, dkoliop@upatras.gr
Ειρήνη Γκούσκου, gouskou@upatras.gr
Νίκη Σισσαμπέρη, nsissam@upatras.gr
Καλλιόπη Ζαφειροπούλου, kzafeirop@upatras.gr

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΕΘΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ U4ENERGY









Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ U4ENERGY
ΓΙΝΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ!

«Εκπαιδευτικοί και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απ’ όλη την Ευρώπη προσκαλούνται να λάβουν μέρος στον μεγαλύτερο Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Εξοικονόμησης Ενέργειας»
Τι είναι η εκπαίδευση για την ενέργεια; Είναι αλήθεια ότι πολλοί εκπαιδευτικοί στην Ευρώπη θα δυσκολεύονταν να απαντήσουν στην ερώτηση αυτή. Η ενσωμάτωση της εξοικονόμησης της ενέργειας στην εκπαίδευση παραμένει σε πρώιμα στάδια. Σε ένα κόσμο όμως αντιμέτωπο με την κλιματική αλλαγή, η γνώση για την εξοικονόμηση και την έξυπνη χρήση της ενέργειας θα έπρεπε ξεκάθαρα να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μαθητικής ζωής.
Για το λόγο αυτό ακριβώς ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ενέργειας κ. Ottinger ξεκίνησε τον 1ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την ενεργειακή αποδοτικότητα το 2010 με την ονομασία: U4energy. Μετά από μια επιτυχημένη πρώτη χρονιά με τη συμμετοχή εκατοντάδων σχολείων από 30 χώρες και τελετές βράβευσης σε όλη την Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (EACI) είναι στην ευχάριστη θέση να κηρύξει την έναρξη της 2ης χρονιάς του Διαγωνισμού. Το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο – το δίκτυο των Υπουργείων Παιδείας 30 χωρών - διενεργεί τον διαγωνισμό εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Για την σχολική χρονιά 2011-2012, ο διαγωνισμός ανανεώθηκε ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ευρώπη. Αυτή τη χρονιά, οι εκπαιδευτικοί έχουν την επιλογή να διαγωνιστούν στις παρακάτω 3 κατηγορίες:

Κατηγορία Α: Καλύτερα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης στο σχολείο
Μια πρόκληση για τη σχολική διαχείριση, το προσωπικό, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν πιο αποδοτικά την ενέργεια κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Τα σχολεία με τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξοικονόμηση θα βραβευτούν για τις προσπάθειές τους

Κατηγορία Β: Καλύτερες Διδακτικές Πρακτικές για την χρήση εξοικονομούμενης ενέργειας
Στην κατηγορία αυτή θα βραβευτούν οι εκπαιδευτικοί με τις καλύτερες διδακτικές δραστηριότητες για την διδασκαλία της ενεργειακής εξοικονόμησης.


Κατηγορία Γ: Καλύτερη σχολική καμπάνια για την εξοικονόμηση ενέργειας
Σκοπός της κατηγορίας αυτής είναι η δημιουργία μιας καμπάνιας που θα αναπτυχθεί από μαθητές με σκοπό να αφυπνίσει την κοινότητα ή την πόλη στην οποία ζουν για την χρήση εξοικονομούμενης ενέργειας.

Ειδική κατηγορία βράβευσης: Καλύτερη πρακτική πίσω από το U4energy
Αυτή η νέα κατηγορία στοχεύει σε νικητές και σε συντονιστές εθνικών πρωτοβουλιών για την εξοικονόμηση της ενέργειας που χρηματοδοτούνται μόνο από δημόσιους πόρους.

Γιατί τα σχολεία πρέπει να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό;
Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς να πρωτοπορήσουν σε ένα νέο εκπαιδευτικό πεδίο το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τις επόμενες γενεές. Σπουδαία βραβεία χρηματικής αξίας 3000 ευρώ θα απονεμηθούν στους νικητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες με όλα τα έξοδα πληρωμένα ώστε να παραλάβουν το βραβείο τους.
Για περισσότερες πληροφορίες για τον U4energy διαγωνισμό επικοινωνήστε με το Εθνικό Σημείο Επικοινωνίας (National Contact Point) της χώρας σας που θα βρείτε μαζί με έναν «Οδηγό για τους συμμετέχοντες» στον διαδικτυακό τόπο του διαγωνισμού www.u4energy.eu. Τόσο ο διαδικτυακός τόπος όσο και ο οδηγός είναι διαθέσιμοι σε 25 γλώσσες. Εκεί θα βρείτε και καινοτομικές ιδέες διδασκαλίας για την εισαγωγή στην ενεργειακή εξοικονόμηση.
Τα σχολεία μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής διαδικτυακά στο www.u4energy.eu

Εθνικό Σημείο Επικοινωνίας (NCP) για την Ελλάδα: Πανεπιστήμιο Πατρών

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού, τις διαδικασίες εγγραφής στο διαγωνισμό και υποβολής της πρότασής σας, ημερίδες πληροφόρησης που θα διοργανωθούν και άλλες δραστηριότητες σχετικές με την πρωτοβουλία U4energy μπορείτε να λάβετε επικοινωνώντας ηλεκτρονικά με τα μέλη της ομάδας του Εθνικού Σημείου Επικοινωνίας. Μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με τα μέλη της ομάδας U4energy μέσω του δικτυακού τόπου http://energyineducation.blogspot.com.

Μέλη της ομάδας U4energy
Δημήτρης Κολιόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΕΑΠΗ Παν/μου Πατρών στη Διδακτική και Μουσειολογία Φυσικών Επιστημών,  υπεύθυνος NCP, dkoliop@upatras.gr
Ειρήνη Γκούσκου, εκπαιδευτικός προσχολικής εκπαίδευσης, gouskou@upatras.gr
Νίκη Σισσαμπέρη, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,  nsissam@upatras.gr
Καλλιόπη Ζαφειροπούλου, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, kzafeirop@upatras.gr

 

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FIBONACCI - Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ "ΠΩΣ ΑΝΑΒΕΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑ" ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το Fibonacci project είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με στόχο την προώθηση της διερευνητικής διδασκαλίας και μάθησης στο πεδίο των φυσικών επιστημών και των μαθηματικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σε συνδυασμό και με τη χρήση της τεχνολογίας. Η ελληνική ομάδα του έργου αποτελείται από μέλη του 'Εργαστηρίου Διδακτικής των Θετικών Επιστημών' του ΤΕΕΑΠΗ. Το έτος 2010-11 οργάνωσε και υποστήριξε πλήρως ένα τοπικό δίκτυο εκπαιδευτικών προσχολικής εκπαίδευσης που δοκίμασε στην πράξη το μοντέλο της διερευνητικής διδασκαλίας και μάθησης στις φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά. Μια από τις διδακτικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια αυτού του εργου ειχε ως τίτλο "Πως μπορούμε ν'ανάψουμε μια λάμπα" και αφορούσε σε μια προ-ενεργειακή προσέγγιση του φαινομένου του ανάμματος μιας λάμπας και η λειτουργία ενός μικρού ανεμιστήρα με τη βοήθεια (α) μιας μπαταρίας και (β) ενός φωτοβολταϊκού στοιχείου. Την διδακτική αυτή παρέμβαση επεχείρησαν έξη εκπαιδευτικοί της προσχολικής εκπαίδευσης: 
1. Ελένη Καραχρήστου, 1ο Νηπιαγωγείο Ρίου (25 παιδιά)
2. Φανή Κυμπρίτου, Νηπιαγωγείο Λάλλα (21 παιδιά)
3. Βασιλική Ματζουράτου, 75ο Νηπιαγωγείο Πατρών (16 παιδιά)
4. Χριστίνα Πασβάνογλου, 10ο Νηπιαγωγείο Πατρών (18 παιδιά)
5. Σταυρόυλα Σωτηροπούλου, 10ο Νηπιαγωγείο Πατρών (14 παιδιά) και
6. Γλυκερία Φραγκιαδάκη, Νηπιαγωγείο Βαρθολομιού (17 παιδιά)
Στο σύνδεσμο  αυτό  μπορείτε να βρείτε (α) τους στόχους και το περιεχόμενο των διδακτικών δραστηριοτήτων της παρέμβασης, (β) υλικό απο την υλοποίηση και αξιολόγηση των παρεμβάσεων που πραγματοποίησαν οι κυρίες Κυμπρίτου, Πασβάνογλου και Σωτηροπούλου. Την παρουσίαση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου που παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί μπορείτε να τη βρείτε στη διεύθυνση http://www.ecedu.upatras.gr/fibonacci/activities.htm
Οι εκπαιδευτικοί που θα επιθυμούσαν να υλοποιήσουν την διδακτική παρέμβαση μπορούν να απευθυνθούν στα μέλη της ομάδας 'Ενέργεια στην Εκπαίδευση' Ειρήνη Γκούσκου (gouskou@upatras.gr) και Δημήτρη Κολιόπουλο (dkoliop@upatras.gr).  

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ή ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ'

Κατά τη διάρκεια του ‘6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τις Φυσικές Επιστήμες στην Προσχολική Εκπαίδευση' (http://www.sci2010.psed.duth.gr/) στην Αλεξανδρούπολη (3-5 Δεκεμβρίου 2010) διοργανώθηκε τρίωρο εργαστήριο όπου εκπαιδευτικοί της προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν, να εξοικειωθούν με και να σχολιάσουν διδακτικό υλικό σχετικό με τη διδασκαλία της ενέργειας σε παιδιά ηλικίας 6-7 ετών.

Διοργανωτές εργαστηρίου: Μυρτώ Αργυροπούλου, Εκπαιδευτήρια Γείτονα & Δημήτρης Κολιόπουλος, ΤΕΕΑΠΗ Παν/μίου Πατρών